Thursday, December 23, 2010

3 big licences for 2011..!

8 more days to 2011 and I already here to announce my 3 big licences for the next year..

Will update more when I get it.. *praying hard*

Wednesday, August 25, 2010

13 Ramadhan (23/08/10)

Kebelakangan ini emosi saya kurang stabil, macam ada batu berat dalam kepala.. Selera makan makin berkurangan, malar mode emo.. :(

Neway, hari ini saya masak sup ayam + kentang + lobak merah untuk berbuka. Rindu sup yang Pn. Salimah buat, sup ayam + labu putih & sup lihing.. haish.. O ada lagi, sambal tempe ikan bilis yang sedap. Tiba-tiba teringin makan begedil, Melaka susah sikit jumpa makanan Jawa ni, kalau dulu duk Kajang senang dapat.. *tapun*

Sahur saya macam biasa la, makanan dari sungkai forward ke sahur.. Pukul berapa saya tidur hah? Rasanya awal semalam dalam pukul 3:45 tu pun lepas paksa diri kemas bilik x mau online..

Ermm.. xda gambar tapi untuk memuaskan nafsy saya ambi dari En. Google.. :)


Sebijik macam sup yang saya buat..

Sambal tempe, yang saya makan ada bilis sedap!


Siakan oku ooo..

Gunturina: Kalau la lemak di badan ini berharga semasa kahwin, mungkin saya perlu menternak lebih banyak lelemak.. sekilo @ sekati RM?  Tapi sayangnya, lelemak ini berkemungkinan besar hanya akan menjatuhkan harga berian..hehe nyah kau lemak!

Tuesday, August 24, 2010

Useless Knowledge


Oprah Winfrey was Miss Fire Prevention before becoming queen of the talk shows.

huh??

Monday, August 23, 2010

12 Ramadhan (22/08/10)

Salam Ramadhan.. hehe berapa hari lagi raya?

Ermm.. agak-agak berapa berat saya sekarang ah? Tu x kisah, yang penting? Saya boleh muat balik dah kebaya 5 tahun yang lepas.. :P

Sungkai : Mee hoon soup with fishball & vegetables
Sahur : Emm funny, pisang emas 3 bijik + kurma + bun pandan

Funny ka sahur dengan pisang emas? At least tu sumber fiber saya, kaya dengan potassium apa..hehe

Eh tengok carpet dot dot dot ni lawa kah? Macam cantik la letak di hall matching dengan tiles ni..

Lawa kan? Sadly putih macam senang kotor

Transformers can dance?

Yes you hear it right.. :)


video


Aren't they cute? Extra kawaii..

So OTAK, how?



My OTAK..let's discuss..

So what's the deal?

Should we switch it on?

Nope?

Great..!

You wanna play?

Lets play!!

Useless Knowledge

Picture credit to http://www.shutterstock.com/


The gooseflesh you get when you’re cold is the body’s attempt to erect the coat of hair our ancestors lost 100,000 years ago. When an animal’s fur stands on end, the expanded air layer between the skin and the fur surface insulates the body.

Sunday, August 22, 2010

11 Ramadhan (21/08/10)


Weii sudah 11 hari saya puasa, ada lagi 19hari kannn?

Mode malas menaip,
sahur: Mee hoon & fishball again
sungkai: Nasi+ sup sayur manis + telur + ayam goreng kunyit   (I yang masak k..) + kuih muih

Xda gambar la, petang saya gi pasar malam beli barang dapur sikit then balik rumah masak.. Heaven ooo makan nasi panas dengan kicap Jalen pula.. :) syukur.. 

Useless Knowledge



A bird’s eye takes up about 50 percent of its head; our eyes take up about 5 percent of our head. To be comparable to a bird’s eyes, the eyes of a human being would have to be the size of baseballs.

Saturday, August 21, 2010

10 Ramadhan (20/08/10)

Meehoon fav + air kelapa

See simple kan sungkai saya? My favourite mee hoon dengan fishball (Chef Helena masak).. Saya x pandai makan ikan, so makan la fishball & fishcake.. Rasanya sahur saya makan kuih dengan kurma, tidur dalam pukul 7 pagi, insomnia ka? Kuih dengan kurma yang tapao dari majlis semalam masih banyak la dalam peti ais.. Tapi pukul 10:40am saya terbangun tau, En. Kekasih Hati minta tolong gi topup.. Sekali lagi saya gagah ke area 7E, x basuh muka langsung terus merempit sambil mata kelip-kelip terpisat-pisat baru pas bangun..

Friday, August 20, 2010

9 Ramdhan (19/08/10)

Hari ini saya makan free lagi, housemate ajak sungkai di SK Kem Gerakhas (dekat rumah saja..) sponsored by Petronas atas ..tutttt.. sebab-sebab tertentu..

SK Kem Gerakhas
 Sekolah ni kecik ja, murid dalam 400+ orang sebab yang lain dah ikut parents pindah Mersing. Dengar-dengar sekolah ini akan tutup menjelang 2012 sebab bahaya kedudukan bersebelahan dengan tangki gas.


Tempat berucap
Sponsored by

GUru Besar SK Kem Gerakhas

Orang besaq Petronas

Baju raya 2005, 2nd time pakai 2010 - saya dah kurus!!

Xda gambar lain la, guna camera hp then hp pula lowbet.. xpyh la, bkn ada benda menarik pun..Tapi memang banyak la makanan, siap tapao bubur kacang, kuih-muih & kurma! Ini la jadi sahur saya besoknya..

Thursday, August 19, 2010

8 Ramadhan (18/08/10)

Ever wonder why I put the date to every title?

It's so...if one day I lost my memory, I'll be able to see & recall (or must say flashback) what I've done during my life.. :)

Sahur: french toast
Sungkai: mee hoon sup
Cooked with  ~♥~

Zoom in
My favourite meal at the moment, the easiest dinner to prepare..

p/s: Craving for the Yusuf Taiyuub dates.. 

Apa mau letak dalam surat beranak nanti?

10 tiny toes


Tadi masuk forum Sabah, topik pasal bangsa Melayu dan kaum-kaum di Borneo..

Tiba-tiba terfikir, kalau sudah kahwin dapat anak..

Bapa: Bugis+bisaya+dusun
Mak : Kadazan+dusun

Tapi orang cakap ikut bapa kan?

Surat beranak En. Kekasih Hati rasanya Bugis..

Soooooo.. huhu..

Wednesday, August 18, 2010

7 Ramadhan (17/08/10)

Wahhh.. x sangka dah seminggu saya ikut puasa, 1st day ingat nak try saja tapi terikut-ikut pula.. Its ok, sebagai permulaan.. hehe

Juadah berbuka..o yang dalam bekas 4 segi kuning tu hamster punya..

sahur pukul 3:15 pagi..tung tang tung tang pagi-pagi buta di dapur goreng telur makan dengan roti, sapu matonis+ ketchup chilli + kicap lemak manis (housemate saya sorang x suka bau masak-masak ni sebab bilik dia sebelah dapur bau masuk ke bilik dia, so kena masak secepat mungkin)..

Petang gi pasar malam, x banyak gerai macam selalu makanan pun x banyak pilihan. Tapi its ok janji ada favourite saya nasi lemak tu.. :)

p/s: Hamster saya pun suka nasi lemak, sebab tu asingkan sikit untuk hamster..

Monday, August 16, 2010

6 Ramadhan (16/08/10)

Mode malas menaip...

sahur: roti, fish oil & air
sungkai: roti jala, kuih onde-onde yang comel & teh bunga

Seperti biasa mesti ada rezeki lain..

anggur merah & ungu yang gemok!
Si gemok dengan anggur gemok!
p/s: Saya macam sangat kurang makan nasi sekarang..

Truth, Lie and Wisdom

Three goddesses were sitting in an old Indian temple. Their names were Truth (always telling the truth), Lie (always lying) and Wisdom (sometimes lying). A visitor asked the one on the left: "Who is sitting next to you?"


"Truth," she answered.

Then he asked the one in the middle: "Who are you?"

"Wisdom."

Lastly, he asked the one on the right: "Who is your neighbor?"

"Lie," she replied.

And then it became clear who is who.
























Answers:

A--B--C


Start with the possible options for person B:

B says that it is Wisdom, therefore it can either be Lie or Wisdom, but can't be Truth.

Person A:

A says that the person to the left is Truth, which we now know is a lie, therefore, A is either Lie or Wisdom aswell.

Person C:

Because neither A or B can be Truth, it has to be Truth, therfore, person C saying that the person to the left is Lie, is a truthful statement.


Thus, B is known to be Lie and that leaves person A being wisdom


A-wisdom, B-Lie, C-Truth


It could have been explained more clearly by saying that:

 
Truth is neither the one on the left or the middle since she won't lie about who is beside her or who she is. Therefore, she is on the right side and she was telling the truth that Lie was her neighbor, in the middle. That leaves Wisdom on the left.


WISDOM -- LIE -- TRUTH


What do you think guys?

Source: http://brainden.com/forum/index.php?/topic/62-truth-lie-and-wisdom/

5 Ramadhan (15/08/10)

Sedap kan? Ni uncle google punya, saya makan sekeping sahaja!


Hari ini saya hanya dapat berbuka dengan murtabak & air bunga, keluar tadi dah lewat semua gerai area Tmn. Terendak Permai dah packing barang mau balik. Actually saya gi kedai isi air RO tadi. Then, rasa mau gi 7E draw duit. Dengan gagahnya bawa LC turun bukit, happy sebab 1st time bawak LC ni gi 7E (apa la jakun sangat kan?)  *penakut*

Dah draw duit cari kedai makan semua tutup, kedai mamak sebelah kedai topup tempat mat terap mengurat tu adalah (x hingin la makanan mamak hari ni).. Siap saya berjalan kaki ke gerai depan simpang tu tapi dah nak tutup moreover kuih saja tinggal. So singgah kedai runcit kejap, fikir apa nak beli. Sekali dengan bengongnya beli biskut marie, bajet mau buat kek batik x sedar diri gas dapur belum tukar..cett..

Nasib baik la di rumah tu ada lagi murtabak Kak Jannat & air bunga kotak besar yang dibeli tadi, makan sikit dah kenyang. Macam biasa la rezeki sentiasa murah, Kak Aishah bawa balik bubur asyura pula.. nyum2! Oww..Kak Jannat "cuti" so dia beli makanan awal-awal, ajak makan sekali tadi. Bila saya jawab saya puasa dia terkejut!! haha..

O semalam saya tidur pukul 4:45 pagi sahur roti, air biasa & kapsul fish oil.

p/s: Tiba-tiba semalam emo, kecik hati & xda selera makan..

Sunday, August 15, 2010

Mawi si Gibbon manja


video




video

Comel kan Mawi tu? Jangan silap ok, Mawi tu member En. Kekasih Hati punya, yang diselamatkan dari hutan time operasi. Mak Mawi dah mati time dia kecik dalam hutan lagi so sekarang dia ada penjaga yang baik hati.. 8)

Mawi sangat manja tau, tidur macam orang atas katil. Budak-budak bilik bujang memang sayang Mawi ni, tapi dia dah balik Mersing bukan duk Sg. Udang lagi..hee

4 Ramadhan (14/08/10)

Rezeki bulan ramadhan
Semakin hari semakin teruk perangai saya, tidur lewat automatik la bangun pun lewat.. :(

Sebelum tidur makan biskut dan air banyak-banyak, baru last 2 biji kapsul fish oil and landing atas tilam pukul 5:30 pagi sambil dengar sayup-sayup ada bacaan dari masjid (x tahu bacaan apa sebelum azan tu)..

Pagi bangun dalam pukul 8:30 tapi x tahu buat apa sambung tidur lagi sampai tengahari, dah bangun buat tu ni sikit tidur lagi.. Apakah spesies perempuan macam ni?

Sebab sepanjang hari tidur, maka xda juadah hebat untuk diri sendiri..! Syukur la dapat makan free yang makcik Kak Jannat bagi.. Gas dapur pun dah habis, tu kira ok la sebab guna 7 bulan kan (nampak sangat jarang memasak)..

Saturday, August 14, 2010

Mummy saya mahu kahwin..

Thank you uncle google
papa: Si Ani sudah kahwin tu, yang minggu lepas sebelum puasa.
mama: Ooo.. cepat juga?
papa: Papa pun nda tau, call tadi baru Mamak bagitau.
mama: Ermm..
papa: Dua kali sdh si Ani kahwin, kita ni apa pun belum ada.
mam: Tau pun (dalam hati saja)..

Bah..apa lagi?

Friday, August 13, 2010

3 Ramadhan (13/08/10)

Bubur kacang hijau pakcik google
Hoho selamat berbuka..hari ni saya berbuka dengan bubur kacang hijau, sedap oo sebab ada gula melaka  manis dia sedap.. Gambar di atas sekadar hiasan, nampak sedap kan?

Semalam tidur dalam pukul 3:15 juga, sebelum tidur tu saya panaskan bubur letak siap-siap dalam tupperware letak dalam bilik. Konon-konon senang la kalau bangun sahur makan nanti. Tapi godaan sangat hebat, akhirnya x sampai 10 minit saya dah habiskan bubur dengan telur masin. Hahaha..

Sekali tu, saya terjaga tengok jam dah 8:33am oo! Terlepas sahur saya! Benci oo! Dah la download cerita A tale of Mari and three puppies x boleh buka, sia-sia on laptop dari semalam. Online kejap, bosan so baring-baring atas tilam. Rupanya tertidur lagi, terjaga pukul 11:35am cerita Mis tre Hermanas dah habis, sambung tidur lagi sampai pukul 3:10pm pula..Huhu sungguh x berkat puasa saya kalau ikut betul, orang kata tidur semasa puasa makruh kan? Correct me if Im wrong..

p/s: Besok pagi kena set alarm selang 15 minit untuk sahur!

8 random quickies

1.what gets hotter as it gets colder?
2.what is white when it's dirty turns black as you clean it?
3.what gets wetter as it dries?
4.how much wood could a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?(kind of random)
5.what gets bigger and never smaller?
6.how much money do you need to be rich?
7.what time is it when your clock is only right once a day?
8.what shape that can, be made from four matches, face any direction , be flipped any way and will stay right side up?

Answers: (will be updated)
1. aircond
2. blackboard
3. sponge, towel and anything that can absorb water
4.A woodchuck, or groundhog, is a cousin to the beaver and can if it decided to take a chunk out of a tree, like a beaver would, it would theroreticaly be able to fit 8 oz. of wood in it's mouth. So If a woodchuck could chuck wood he would chuck 8 oz. per bite.
5. universe, Pi, death, age anything you can think of.
6.
7.
8. Tetrahedral

2 Ramadhan (12/08/10)

Sahur awal sebab memang x tidur dari semalam, sebelum tidur makan roti sikit. Lepas tu ambil 2 biji kapsul fish oil dan minum air masak banyak-banyak. Tidur pun dah pukul 6:15am x silap.

Berbuka dengan bubur+lobak (masak sendiri), telur masin, kuih sikit dan air tebu. Tapi makan sikit, air tebu pun x sampai separuh minum, semua masuk peti ais balik.

p/s: Harap besok dapat bertahan lagi!

Thursday, August 12, 2010

Release tension jap..


Cerita 1

Aminah merenung batang yang semakin menegak itu,
dia terus mengusap-usap batang tersebut,
kelihatan air putih mengalir keluar.
Aminah pun menjerit
"..Nek lemang ni nak buat macam mana, dah masak rasanya.."..



Cerita 2

Jalal meramas-ramas kemuncak kedua-dua bukit kecil itu,
hatinya puas dansemangatnya semakin berkobar-kobar,
jari-jemarinya terus menguli tanpa henti.
Jalal tidak sabar hendak menyiapkan model untuk projek sainsnya itu yang bertajuk
"bentuk muka bumi di kawasan berbukit bukau."



Cerita 3

Zamrul menghisap-hisap puting itu dengan berhat-hati dan perlahan,
dia tidak mahu tergesa-gesa, sesekali lidah nya menyentuh lembut hujung puting itu
dan menyedut keluar sedikit susu ...
"cehhh masih panas, dah dekat satu jam aku rendam dalam air suam pun masih panas"
Anak Zamrul yang masih bayi terus menangis meminta susu. Zamrul semakin tension.



Cerita 4

Idham menjerit sambil menhenjut-henjut badannya dengan rakus dan kasar
"Come on baby, lets make it..."..katanya berulanag-ulang kali tanpa henti..
Kemuncaknya semakin tiba dan Idham kelihatan semakin rakus memacu kudanya untuk menamatkan perlumbaan itu, dia bertekad untuk memenangi tempat pertama dalam perlumbaan itu.


Cerita 5

Bahagian belakang kereta itu bergegar dan berhenjut-henjut.
Alman yang dari tadi mengintip dari celah-celah pokok dapat melihat dua susuk tubuh manusia sedang melakukan sesuatu didalam kegelapan itu. Alman terus mendiamkan diri, dia takut kehadirannya akan disedari. Tetapi setelah lama mengintip Alman pun lantas bangun dan segera menawarkan khidmatnya untuk membantu mereka menukarkan tayar kereta mereka yang pancit itu.

p/s: Anda bukanlah seorang yang normal jika tidak terfikir langsung akan 18sx bila membaca kelima-lima cerita di atas!

Puisi tentang anakku (Link dari Fiza Omar)

Comelnya dari pakcik goggle


~~Puisi tentang anakku~~


Bila bunyi petir berdentum
kau kata syaitan kena bom

Bila aku marah-marah
kau kata syaitan masuk dalam darah

 
Bila aku tengah sembahyang
kau letak 'ultraman' atas sejadah

Bila aku cerita sungai dalam syurga
kau kata jangan lupa bawa 'goggle'

Bila aku pulang lewat
kau kata kau rindu sangat

Bila aku cakap tentang mati
kau kata nak ikut sekali

Sebentar tadi
anakku berkata
"Mama nak pergi kaabah cepat, sebab hari dah nak kiamat.."

Tiba-tiba
air mataku
gugur

p/s: Ini saya petik dari blog Fiza Omar.. Best kan?


1 Ramadhan (11/08/10)

Juadah hari ini, credit to pakcik goggle..
Hari ini Kak Jannat & Kak Aishah ajak pergi bazaar ramadhan Sg. Udang Baru, ala yang dekat Econsave berdepan dengan Penjara Sg. Udang tu (penjara ni dari luar nampak macam pintu gerbang universiti, UKM pun xda gah macam ni siap masjid penjara ni tersergam indah - sila jangan berangan-angan untuk menetap di sini!).. Sampai tengok habuk satu gerai pun xda, padahal kain rentang punya besar konon ada bazaar.. xpa kita cari tempat lain, alang-alang dah keluar haruslah ke bazaar yang besaq!!

So kami menuju ke bazaar ramadhan Masjid Tanah pula. Crowded. Traffic Jam. Kereta simpang siur. Makanan banyak dah habis. Kaki saya sakit. Orang ramai berasak-asak. Sampai satu gerai kuih talam..

Pakcik: Eh kuih ngko x jadi ek? Lembik semacam jer..
Penjual: Lembik la sedap pakcik!
Pakcik: Ah yelah, bagi aku rm3..

Sekali saya pandang kuih yang dijual, dah la kecik lembik pucat pula tu semua. Ok tidak menarik selera tekak, move on ke gerai lain tapi hasil cuma nasi seperti gambar diatas, tidak sanggup berjalan terus menanti di kereta. Sampai rumah 5 minit lagi sungkai..

Puasa hari pertama x lapar, cuma sangat-sangat haus.. Saya mana boleh tak minum air, haruslah ke mana-mana membawa air. Mungkinkah sebab ini saya menjadi tembam? Ada orang pernah kata saya jadi chubby sebab terlampau banyak minum air..hoho *diragui kenyataan itu*

p/s: Sesiap yang terbaca blog ini, take note yang saya adalah kristian, jika diizikan Tuhan saya akan menjadi mualaf & sedang berusaha melatih diri ke arah itu. Amin..

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Dari Pakcik Google

Salam semua,

Nama saya Sya'ban!

Saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu Ramadhan akan datang mengunjungi anda tidak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezki dan kedua-dua anaknya iaitu Sahur dan Iftar! Mereka akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakat dan Keampunan.

Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat Eid Airlines. Hargailah mereka dan anda akan mendapat berkat! Semoga Ramadhan menjadi titik perubahan dan persediaan menghadapi mati dan mahsyar..

Ini sms yang saya terima, semoga rakan-rakan dan saudara mara yang beragama Islam di seluruh dunia mendapat berkat dan rahmat sepanjang Ramadhan ini.

p/s: Mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna!

Monday, August 9, 2010

Apa makna semua ini?


1st of all, Im really down + pissed off now..sangat ok!!

Kemarin kira mahu draw duit dari CIMB, so pergi la ATM dalam 7E Plaza Sg. Udang. Sewa rumah kena bayar, stok makanan dapur dah habis. Ok ada 3 abang depan tunggu turn, tapi semua tak dapat duit automatik keluar resit. Fine, Pergi ATM MAYBANK petronas Sg. Udang pula, still tak dapat draw duit. Pelik!! Insufficient balance? Check balance pula.. OMG! How come tinggal belas-belas dalam akaun?

Pagi tadi call CIMB Hotline, miss yang jawab tanya macam-macam butir peribadi, at last dia kata ada transaction dari akaun saya semalam..huhu tapi yang pasti bukan saya, siapakah yang buat? Siapakah yang telah keluarkan duit saya? Taukah anda saya amat la pokai sekarang?

Besok kena pergi CIMB terdekat check balik & buat report, hopefully sistem problem supaya dapat refund balik.. *hoping*


Thursday, August 5, 2010

Demam tokek

Tidak pasti gecko spesies apa
Gecko yang dikatakan spesies baru
Sekarang tengah hotttt.. Semua orang tengah cari gecko (tidak pasti spesies apa tapi di Sabah spesies yang ada tompak di badan) yang kononnya boleh menjadi penawar HIV, ada juga yang kata ubat HINI. Sejauh mana kebenarannya saya tidak pasti, tapi saya terkilan dan geram bila dengar cerita member-member yang mencari dan memelihara tokek kedai cina ini supaya mempunyai berat sekurang-kurangnya 300g. Dengar-dengar hasil jualan boleh mencecah hingga ribuan ringgit. Ada member Kelate tapi bekerja di Sabah, dia pun terikut-ikut buat kerja ini sebab katanya dia nampak dengan mata dia sendiri kawan jual gecko ini dapt 20K. Siapa yang tidak mahu duit kan kalau kerja mudah?

Tapi saya sangat tidak bersetuju dengan hal macam ini, hari ini Harian Metro ada keluar berita pasal gecko ini tapi di semenanjung. Menurut Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kedah, cicak gekko-gecko bukanlah spesies yang dilindungi dan bukan menjadi kesalahan sekiranya ada individu yang menangkap dan membelanya. O geramnya!! Nanti bila dah jadi kes bunuh rakan sebab tokek macam di Sabah, atau gecko-gecko dah diancam kepupusan baru keluarkan arahan rasanya sudah terlambat!

Harap sangat ada kajian dilakukan untuk membuktikan kebenaran khasiat dan kegunaan tokek ini. Kalau betul ada khasiat, syukur sebab ada penawar penyakit tertentu. Tapi kalau tidak, sila la berhenti memburu dan mengkhianati binatang ini.

Noktah: Pertama kali melihat tokek sewaktu berumur lingkungan 6 tahun di Kota Marudu, rasa sangat kagum dan sentap sebab cicak ini besar dan colorful. Paling best bila dengar bunyi yang dikeluarkan, sangat comel! :)

















Tuesday, August 3, 2010

Stay up malam ini..

GIGIH..TEKUN..men'download cerita A tale of Mari and three puppies.
Nak habis download malam ini juga, sangat sedih menangis-nangis bila tengok part of the video. Cerita ini based on true story tahun 2004, touching wohh..Sama macam kes semasa taufan Katrina, pets semua kena tinggal sebab hanya penduduk yang diselamatkan. So sekarang ada yang request bila ada bencana alam, penduduk dengan haiwan semua diselamatkan. You know how much the American love their pets!

video

Monday, August 2, 2010

O sungguh seni...!

Wrapping yang cantik kan?
Hasil kerja Wang2 & Ming2..
Sungguh berseni kan?


 Wang2 yang momok..


Ming2 yang momok juga.. 

Saturday, July 31, 2010

Nikmat dunia..?

"Saya mula berjinak dengan aktiviti ini dalam umur 16 tahun, sampai sekarang adalah dalam 20-30 orang lelaki yang telah tiduri saya. Kami selalunya buat ramai-ramai, tukar-tukar pasangan dan sama-sama buat dalam satu bilik. Mula-mula kami berhubung dengan sms dan call, lepas itu kami jumpa ramai-ramai dan buat. Kalau tak sempat bertukar pasangan, kami jumpa lagi esoknya"

Amboi...geli x dengar ayat macam ni? Memang BANGANG la budak-budak sekarang, orang bagi teknologi dia salah gunakan untuk berseronok. Ibu bapa sibuk bekerja, mereka fikir bila bagi anak-anak teknologi seperti laptop dan handset anak-anak akan duduk diam-diam di rumah. Tapi rupanya makin liar, panggil kawan-kawan buat maksiat dalam rumah sendiri. Memang tidak boleh salahkan ibu bapa semata-mata sebab usia remaja memang perasaan ingin tahu dan mencuba menbuak-buak, jadi perlu kerjasama semua pihak untuk membendung masalah sosial sebegini.

Sumber: Berita 8:30pm TV3 (31/07/10)

Uhaw na uhaw ako spagmamahal kita..

For your information. ( Very Urgent )

If you meet a guy (especially Indian) who rides a motorbike with bloody hand knocking your window demand you to stop and asking for tissue paper to clean the blood when you are driving a car, remember DO NOT stop the car. at all. Even how he damages your car or holds the side mirrors tightly also DO NOT stop the car but directly drive to the nearest police station. This kind of criminal tactics had been reported about 40 cases in Seremban,K. Lumpur, Shah Alam, P.Jaya and Klang Town police stations (actually around the whole country also happen).


These guys are mainly Indian gangsters, They work in a group and dared to commit this criminal even in the crowded area whereby no body will dare to stop the car to help you. The main purpose of this dirty tactic is to rob you and / or even commit rape if you are female driver driving alone. Please forward this message to the people you care about at your best.

 Dr Jeyashree Srinivasan
 Island Hospital
Tel: +6012-4308125


p/s: This is the email from my bestfriend back in 2008, not sure 'bout it but just take note.

Thursday, July 29, 2010

What Do Teachers Make?

The dinner guests were sitting around the table discussing life.

One man, a CEO, decided to explain the problem with education. He argued, "What'sa kid going to learn from someone who decided his best option in life was to become a teacher?"

To stress his point he said to another guest; "You're a teacher, Bonnie. Be honest. What do you make?"

Bonnie, who had a reputation for honesty and frankness replied, "You want to know what I make? (She paused for a second, then began...)

"Well, I make kids work harder than they ever thought they could.

I make a C+ feel like the Congressional Medal of Honor winner.

I make kids sit through 40 minutes of class time, when their parents can't make them sit for 5, without an I Pod, Game Cube or movie rental.

You want to know what I make? (She paused again and looked at each and every person at the table)

I make kids wonder.

I make them question.

I make them apologize and mean it.

I make them have respect and take responsibility for their actions.

I teach them to write and then I make them write. Keyboarding isn't everything.

I make them read, read, read.

I make them show all their work in math. They use their God given brain, not the man-made calculator.

I make my students from other countries learn everything they need to know about English, while preserving their unique cultural identity.

I make my classroom a place where all my students feel safe.

I make my students stand, placing their hand over their heart to say the Pledge of Allegiance to the Flag, One Nation Under God, because we live in the United Statesof America .

Finally, I make them understand that, if they use the gifts they were given, work hard,and follow their hearts, they can succeed in life. (Bonnie paused one last time and then continued.)

Then, when people try to judge me by what I make, with me knowing money isn't everything, I can hold my head up high and pay no attention, because they are ignorant.

You want to know what I make?

I MAKE A DIFFERENCE.

What do youmake, Mr. CEO?

His jaw dropped, he went silent.

Source: http://finance.yahoo.com/news/The-Case-for-320000-nytimes-1374672440.html?x=0&mod=pf-college-education#mwpphu-container

Program kehamilan Biodex


Ok ini bukan testimoni saya menggunakan Biodex, saya bujang lagi ya.. cuma tadi time menonton Wanita Hari Ini (WHI) testimoni dari seorang pengguna Biodex ni, x ingat nama dia tapi umur 28 tahun..

Kes dia sama macam saya, haid x teratur (saya agak boleh dijangka iaitu 3 bulan sekali, jimat pad kan?).. selepas dia mengambil Biodex 2weeks ja dia disahkan mengandung & xda masalah sepanjang kehamilan. Even baby pun xda penyakit kuning..

Part paling sentap bila dia terdiam sekejap & kata, "Terima kasih Biodex sebab membantu saya untuk hamil walaupun arwah suami hanya mampu menatap anak kami 2 bulan".. huhu saddest part..

Saya agak ter'emosi sekejap bila sampai bab-bab mati ni, kenapa ka? Sejak akhir-akhir ni agak sensetif kalau dengar suami @ tunang meninggal dunia..

p/s: Program Kehamilan Biodex ini sangat la membuat saya teruja untuk cepat masuk ke "club isteri2"..

Wednesday, July 28, 2010

‘Mama jaga diri baik-baik, papa dah nak terjun’

*Jumpsuit En. Kekasih Hati yang gedabak, saya pula amat la katik*


Tersentap sekejap bila terbaca artikel Mahu raya sedondon dalam mymetro tadi, pesanan ringkas yang diterima balu kepada anggota Paskau TUDM Bukit Jugra, Banting, Selangor yang meninggal dunia semasa latihan sebijik macam sms yang En. Kekasih Hati hantar setiap kali hendak buat latihan terjunan (take note En. Kekasih Hati bukan la anggota Paskau). Cuma sms tu berbeza sedikit, saya xda la risau sangat pasal terjunan tu mungkin sebab dah biasa. Cuma pernah sekali si mangkuk ayun (rakan En. Kekasih Hati) ni buat lawak gampang. Boleh time saya call berkali-kali xda orang angkat, alih-alih mangkuk ayun ni call saya balik dengan no. En. Kekasih Hati.

Mangkuk: Hello.. ermmm.. _____ xda, dia ada kat Hospital Melaka sekarang, tadi time terjun payung dia x kembang. Dia jatuh & cedera, sekarang ada dalam ICU..

Gunturina: Hah? kau biar betul? wei kau jangan buat lawak gila?

Mangkuk: Betul.. tadi petang dia masuk hospital..

Gunturina: Eh kau biar betul, jangan main-main..sumpah kalo betul!

-mangkuk ayun ni diam, x berani bersumpah tapi berulang kali kata memang betul En. Kekasih Hati masuk ICU.. bergegar kepala lutut saya ok! Jantung dup dap dup dap ni.. Pas tu call balik 5-6 kali untuk pastikan balik tapi xda orang angkat dah..Tambah risau..-

Last-last En. Kekasih Hati angkat, Tuhan saja tahu camana lega hati ni sebab dia jawab dengan nada yang seakan-akan kanak-kanak baru dapat sebuah kereta.. Rupanya mangkuk ayun tu buat lawak, En. Kekasih Hati gi bilik termenung pesan dengan si mangkuk kalau saya call kata dia kuar dating dengan makwe lain, rasa macam nak bagi pelempang laju-laju dengan mangkuk ayun tu!

Apa pun artikel tadi buat saya fikir camana la kalau benda ni jadi atas saya, adakah saya cukup tabah & redha untuk terima..fuhhh.. ajal maut di tangan Tuhan (walaupun semasa entry ini ditulis saya & En. Kekasih Hati masih lagi berlainan agama)..

"mama jga dri baik2 k, papa mau terjun dh ni..apa2 pun papa tetap syg mama..muahhx7.."

sms ni la yang selalu saya dapat dari En. Kekasih Hati, semoga dia dilindungi walau dalam apa pun keadaan sebab saya tahu kerja dia sangat la x boleh dijangka & berisiko..

Perlu ka saya jadi cikgu?



Rasa stress pula bila bka FB smua member jadi cikgu, tu secara automatik buat saya terfikir kalau saya apply dah lama kerja tetap income tiap bulan masuk x payah fikir banyak..Tapi bila fikir minat langsung xda untuk mengajar saya tersenyum sendiri. Dalam hati fikir " buat apa saya mintak jadi cikgu kalau nanti mengajar terpaksa, kerja x ikhlas" ooo di situ saya boleh bayangkan keadaan diri bila kerjaya guru jadi pilihan. Memang x boleh imagine diri sendiri stress pas tu muka penuh jerawat, badan naik sebab asyik makan, pergi kerja macam pesalah hendak ke tali gantung, kaki terseret-seret sebab terpaksa. x mungkin!

Kalau kerjaya ini yang saya pilih, kenapa saya x teruskan kerja home teacher mengajar students saya dua orang yang comel loteh tu? Dengan gaji kira boleh tahan + makan minum + semua disediakan? Ajar pula Grade 8 dan Grade 5 silibus IGCSE xda la susah mana pun..

Tapi saya tamatkan kontrak dengan employer saya dengan alasan balik kampung, padahal duduk rumah menternak lemak (sila SPA panggil calon simpanan ni).. Perlu ka tunggu jawapan dari SPA sahaja? Atau dengar cakap family minta KPLI @DPLI macam abang saya? En. Kekasih Hati pun suruh susah-susah minta jadi cikgu habis cerita.. pastu terfikir lagi, askar x dengan cikgu, dengan nurse..so typical!

Apa-apa pun saya suka duduk rumah jadi datin, mungkin kerjaya terbaik untuk saya adalah seorang isteri & ibu yang 24/7 berkhidmat untuk family.. :)

Tuesday, July 27, 2010

Rasuah?


Mentang2 sekarang ni kan musim durian & rambutan, saya dirasuah untuk membuat "kerja rumah" En. Kekasih Hati.. x tahan siap ada boundary antara ruang saya dengan dapur di mana En. Kekasih Hati paksa rela (ok.. dia memang rajin bab-bab memasak + sedap ok!) tengah memasak..


Tapi it's ok sebab saya berpeluang untuk me'refresh pasal "kerja rumah" ni, yang telah hampir 4 tahun saya tinggalkan.. btw, pandan hanya sebagai presentation, 2 saya ambik dari rumah sewa di Sg. Udang (dibantu oleh jiran yang kaki mengumpat) untuk tanam di Sendayan tu..

p/s: Bat C 20 saya akan expired 27 Jun 2011 & saya tidak pernah melapor mana-mana unit!

Sunday, July 25, 2010

Bank In $$$

SMS antara kami..

Papa: papa da bankin duit blanja mama 2, tp rm50 ja..

Mama: ba tq.. jgn lupa bankin duit boni, dia mo byar duit keta 2..

Papa: tggu papa dpt kuar nnti, jl yg bankin td 2, papa nda hrap mo bg dia duit bnyk @ mo sruh dia ambi duit..skg bt keja d mess sjn ni..

See? I'd told U kan?
sunday pun keja jugak, dah la sepanjang masa kna kuarantin sampai keluar pun x dan sekarang.. kalau yang dah kahwin anak bini x tau la makan apa..

p/s: Sila abaikan part JL, n3 sekadar ingin nyatakan betapa busy hidup En. Kekasih Hati.

Mode: Teringin pula ke 7E tapi takut bawa "kuda merah" area ni, coconut shake ada depan simpang, atau boleh jugak ke kedai pasar malam selasa beli kacang..

Ini semua salah En. Kekasih Hati!

Sebab dah biasa bergayut x kira masa & tempat (line free ok), merempit x kira siang malm kat PLUS, makan x kira waktu, tanam bijik durian & mangga pukul 2 pagi, mencuci rumah pukul 12 tengah malam, memancing sampai ke subuh, panggang siakap malam-malam buta & bla..bla..bla..

Saya kini adalah penghidap tegar insomnia..

En. Kekasih Hati kerja x tetap, 24/7 adalah pasti & x tidur 2-3 hari (tidur paling masyuk pun 45min waktu kursus) adalah normal..

Tapi..kenapa saya pun boleh direkrut seperti En. Kekasih Hati?

Apa ini yang dikatakan sehati sejiwa?

Yang Benar

1. Suka beli donut 3 bijik RM 1.20 di pasar malam Sg. Udang setiap hari Rabu & Sabtu.

2. Sayang sangat dengan hamster saya yang gemuk -Wang2 & Ming2-

3. Suka makan segala jenis mee dengan sumpit (chopsticks).

4. Suka menyimpan syiling 50ct yang bulat dalam tabung plastik Pokemon Psyduck (ni saja yang ada sebab saya suka tabung plastik senang korek).

5. Allergic dengan color biru.

6. Suka membaca buku Chicken Soup for the Soul.

7. Ada banyak koleksi aksesori rambut, beratus-ratus.

8. Suka beli junk food sebagai perhiasan di dapur & memuaskan nafsu membeli.

9. Hanya tahu bermain sukan yang menggunakan bola kecik..(ehhhh?)

10. Belajar motor sendiri, dalam masa sehari dah pandai (motor yang menjadi mangsa adalah motor LC 135 En. Kekasih Hati).

11. Mempunyai banyak taik lalat di sebelah kanan badan.

12. Juga mempunyai koleksi stickers yang kawaii..

Thursday, July 22, 2010

MAKSUD NAMA BILA DAH MUALAF

HANNAH IMAN
HHarum
AAmanah
NNaif
NNaif
AAlim
HHarum
IIkhlas
MMesra
AAbadi
NNaif
Apa ada pada nama?

MAKSUD NAMA

HELENA
HHarum
EEmosional
LLemah-lembut
EEgoistik
NNaif
AAmanah
Apa ada pada nama?

Wednesday, July 21, 2010

ASKAR NAIK GAJI LAGI?

Topik ni mcm hot skg, masing2 dgn pendapat sndri..ada yg kata dorg layak dpt, ada yg kata apa naik lg bkn ada keja pun Malaysia kan aman..(ni utk yg cetek ilmu la, dia ingat Malaysia aman askar duk goyang bontot)..

Lepas blogwalking + bloghopping ni antara artikel yg boleh sy share..

Artikel 132 Perlembagaan Persekutuan jelas menetapkan bahawa Perkhidmatan ATM merupakan perkhidmatan terkanan di antara Perkhidmatan Awam yang lain. Ini bermaksud kedudukan ATM lebih tinggi dari PDRM dan Perkhidmatan Awam. Dengan keputusan ini, gaji Tentera adalah lebih ‘superior’ dari gaji awam dan polis, dengan mengikut ranking seperti berikut:

- Perkhidmatan Tentera
- Perkhidmatan Polis
- Perkhidmatan Awam

- Keputusan ini dibuat berdasarkan fakta bahawa tempoh perkhidmatan Tentera adalah lebih pendek jika dibandingkan dengan perkhidmatan Polis dan Awam, di samping risiko tugas dan persekitaran tempat kerja yang lebih tinggi. Oleh yang demikian, perbezaan di antara ketiga-tiga perkhidmatan itu perlulah dikekalkan dengan memberi gaji permulaan yang lebih baik kepada Angkatan Tentera.

- Berkhidmat untuk negara, 24 jam sehari dan 365 hari sepanjang tahun. Ini bermakna, anggota tentera mempunyai tangggungjawab untuk memberikan perkhidmatan tanpa had masa tertentu dan boleh dipanggil bila-bila masa untuk bertugas.

- Anggota ATM tidak boleh meletak jawatan walaupun telah berhenti dari perkhidmatan. Mereka boleh dipanggil balik untuk berkhidmat semula sekiranya negara dalam keadaan huru hara atau terlibat dalam kancah peperangan. Kemudahan cuti yang diberikan kepada setiap anggota ATM sekarang hanyalah suatu keistimewaan dan bukannya hak mutlak. Ini menyebabkan seseorang anggota ATM mestilah akur dengan arahan memanggilnya untuk bertugas sekiranya keadaan memerlukan walaupun mereka sedang bercuti.

- Anggota ATM tidak dibenarkan sama sekali melibatkan diri atau menyertai mana-mana parti atau pertubuhan politik sama ada secara langsung atau tidak langsung sepanjang dalam perkhidmatan.Anggota ATM tidak mempunyai kebebasan selain daripada mengikut perintah dan arahan. Anggota ATM telah ditanamkan dengan sifat-sifat taat dan setia kepada pemerintah dan negara serta sedia berkhidmat pada sebilang masa demi mempertahankan kedaulatan negara yang tercinta.

- Anggota yang berkhidmat dalam mana-mana perkhidmatan ATM mestilah sihat dari segi mental dan fizikal untuk menjalani latihan serta menghadapi peperangan. Setiap anggota tentera perlu memastikan tahap kesihatan sentiasa dikekalkan pada tahap yang tinggi supaya dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada ATM dan negara.

Sumber: http://www.cuepacs.blogspot.com/

Cuma rasanya, bagi la LLP 2 naik gaji dlu sbb dorg lg kerja keras. Bkan la kata officer keja goyang kaki tp fham2 la beza bidang tugas dorg..

So, kalo mahu tahu hot x hot topik ni google la tgk, tak pun kita tgk nnti apa ada dkat slip gaji dorg.. :p

Tuesday, July 20, 2010

END THE USE OF ANIMALS AS SHARK BAIT




This is beyond ANIMAL CRUELTY!!


Please take your time to sign the petition HERE..
This make me sick!
Hate to know things like this happen in our society..
Anyway, thank for for taking the time to care..

Saturday, July 10, 2010

Chicken Soup for the Soul

I loves reading & I loves books.. I really do especially when it come to this series..Just cant resist to grab 1 out of the shelves & flip through it..who don't rite? The stories are so inspiring & it makes U see something from others point of view.

MPH, POPULAR, KINOKUNIYA, BORDERS & the list goes on..just can't help myself..

Thanks 2 My Heart who bought 6 out of these 7 books..